Whitlock-ov kapelj  

 

 

Whitlock's matuka sculpin

 

Za vas veže: Gregor Križnik

Kaplji ali glavači so v naših vodah sorazmerno pogosti in v nekaterih vodah glavna hrana velikih postrvi, spet drugje se z njimi mastijo sulci, ščuke… Od široke palete potezank, ki posnemajo te ribice, je Whitlock's matuka sculpin zagotovo ena najbolj poznanih pa tudi najuspešnejših. Če nam jo uspe dovolj obtežiti, jo spravimo na dno brez dodatne obtežitve, in lahko za lov z njo uporabljamo plavajočo, če pa je voda hitrejša ali zelo globoka, je edina rešitev hitrotoneča  muharska vrvica. Vodena s hitrimi sunkovitimi potegi, dolgimi od 10 do 50cm, bo zagotovo prevarala marsikatero postrv, misleč da jo čaka slasten zalogaj. Ob normalnem vodostaju lovimo z njo tam, kjer pričakujemo, da se bodo ribe zadrževale in si iskale hrano. Torej tudi tu ne bo šlo brez »branja vode«. Ob povišanem vodostaju in rahlo napeti, motni vodi, pa jo potezajmo tik ob rečnih bregovih, kjer voda  je voda počasnejša in nudi malo kritja lačnim postrvem in seveda njihovi hrani. Pa ne le postrvem. Zvezana na različno velikih trnkih bo pravi izbor tudi za ostale roparice v naših vodah, predvsem ščuko in sulca. Ne pozabimo prilagoditi pribora in predvrvice ribam, ki jih bomo poskušali ujeti, da nam ne bo kasneje žal.

Vezava je malo zahtevnejša, vendar se nam ves trud lahko poplača. Več truda, bomo vložili v vezavo,  trajnejša in lepša bo potezanka.

 

Kaj potrebujemo?


Trnek: Katerikoli trnek za potezanke, z daljšim hrbtom in ravnim ali navzgor obrnjenim očesom, velikosti 2/0 – 8
Obtežitev:Svinčena žica
Nit: Črna 3/0 ali Galaxy wonder thread
Telo: Antron kosmičje, kateremu dodamo nekaj nitk flashabuja, barva pa naj bo svetlejša od barve peres, s katerimi bomo napravili rep in hrbet.
Rep in hrbet: 4 simetrična peresa iz skalpa petelina ali iz sedla kokoši.
Rebra: Srebrna ali zlata ploščata žička (tinsel)
Škrge: Rdeč antron ali volna
Glava: Dlaka jelena, podobnega barvnega odtenka kot rep in hrbet potezanke. Na spodnjo stran uvežemo svetlejšo barvo (siva, bela…)
Prsne plavuti: Simetrična vrhova peres jerebice, peresa iz kokošjega sedla ipd., podobnega barvnega odtenka kot telo oz. rep potezanke
Oči: Plastične oči, katere z epoxy lepilom zalepimo v luknjici, katere smo predhodno izrezali z škarjicami.
 

 
 • Na hrbet trnka nanesemo sekundno lepilo, nato ga ovijemo z svinčeno žico ustrezne debeline.
     
 
 • Vezalno nit utrdimo in z nekaj križnimi navoji utrdimo navitje svinčene žice. Nato pred zavojem trnka pritrdimo žičko s katero bomo porebrali potezanko.
     
 
 • Uvežemo zanko in nato med dve nitki enakomerno razporedimo kosmičje.
   
     
 
 • Zanko s kosmičjem zavrtimo, vendar ne pretesno in ga nato enakomerno v stisnjenih navojih povijemo po hrbtišču trnka do 1/3 pred očesom.
     
 
 • Peresa za rep in hrbet pripravimo, kot kaže slika. Najbolje je izbrati grahasto obarvana peresca ali peresca s kakšnim vzorcem. Potrebujemo po 2 simetrični peresi, ki se prekrivata, torej skupaj 4 peresa.
     
 
 • Najprej uvežemo notranji dve peresi.
     
 
 • Nato še zunanji peresi. Pazimo, da peresa lepo stojijo pokonci in se ne zvračajo.
   
     
 
 • S prstom primemo peresca pri repu skupaj, nato pa z enakomernimi navoji žičke porebramo telo in hkrati z njim med mikami učvrstimo pero.
     
 
 • Uvežemo šopek rdečega antrona ali volne, ki bo ponazarjala škrge in ga prirežemo na primerno dolžino.
   
     
 
 • Pričnemo z formiranjem glave potezanke. Na zgornjo stran uvežemo temnejšo dlako kot na spodnjo stran tako, da dobimo  vzorec,čimbolj podoben pravi ribi, ki ima trebušno stran svetlejšo kot hrbtno. Šopek dlak položimo na trnek in ga po sredini najprej nalahno ovijemo z nitjo nato pa nit zategnemo, da dlake pravokotno odstopijo.
     
 
 • Uvežemo svetlejšo dlako na spodnjo stran. Za vsakim uvezenim šopkom dlake, le to pri trnku zalakiramo z prožnim! lakom.
   
     
 
 • Izmenično lahko uporabljamo temnejšo in svetlejšo barvo dlake, kar nam bo na koncu dalo značilen kapljev vzorec.
   
     
 
 • Ko uvežemo dlako do očesa trnka, napravimo dva ali tri skrite vozle, odrežemo vezalno nit in vozel zalakiramo. Britvico zvijemo s prsti in pričnemo z oblikovanjem glave. Le ta naj bo rahlo sploščena in široka. Na vrhu pustimo šop jelenove dlake, kot je vidno na sliki.
     
 
 • Oblikovana glava.
     
 
 • Z ostrimi finimi škarjicami v dlako izrežemo luknji, kateri bomo nato zapolnili z epoxy lepilom in vanju prilepili oči. Pazimo, da pri tem ne poškodujemo vezalne niti, z katero je uvezana dlaka.
     
 
 • Pripravimo dve peresi jerebice ali  sedla kokoši. Potrebujemo le vrh. Peresi morata biti simetrični in   barvno skladni s hrbtom oziroma telesom potezanke. Koren peresca pomočimo v sekundno lepilo in ga prilepimo v luknjo za oko.
   
     
 
 • Z epoxy lepilom zapolnimo prej izrezani luknji in nalepimo epoxy oči.
   
     
 
 • Potezanka je končana – pogled z vrha.
   
     

Dober prijem!

Pa ne pozabite stisniti zalusti!
     

Fotografije in vezava: Gregor Križnik

 

Obiščite našega pokrovitelja

 

Copyright © 2005 www.josko.org

 

 

Nazaj