Postrvi

 

   

 
Pri nas plavajo tri avtohtone podvrste postrvi.
  • Soška postrv (Salmo trutta marmoratus)

Avtohtona riba vseh rek Jadranskega porečja. Njeno podolgovato valjasto telo je marmorirano v dveh osnovnih barvah, olivno-rjavih in rumeno-sivih odtenkih. Ima zelo veliko glavo ( Glavatica ), pri samcih je spodnja čeljust kavljasto zakrivljena. Zraste  lahko več kot meter in je lahko težka več kot dvajset kg.
 

Klikni za več slik!

  • Potočna postrv (Salmo trutta fario)

Potočna postrv je avtohtona v Črnomorskem porečju, na primorsko pa so jo naselili v 20. stoletju. Zlahka jo spoznamo po značilnih rdečih ali črnih pikah. Poznamo dva osnovna fenotipa PP. Postrv z rdečimi pikami na beli podlagi - črnomorski fenotip (pri nas avtohton) in postrv z črnimi pikami- atlantski fenotip (k nam so jo prinesli).   

Klikni za več slik!

  • Jezerska postrv (Salmo trutta lacustris)

Že samo ime pove, da živi v jezerih. Drsti se v pritokih jezer, zraste pa lahko tudi do 20 kg. Po videzu je zelo podobna potočni postrvi.

 

Vse tri podvrste se med seboj križajo in tudi potomci so plodni. Prav zaradi tega je, ko so začeli naseljevati potočno postrv v jadransko porečje, soška postrv skoraj izginila iz naših rek. Zadnje čase se z umetno vzrejo soške postrvi, stanje popravlja.

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja