Kačji pastirji se načeloma delijo na dve skupini, ki ju lahko ločimo po položaju kril med počitkom. Žuželke iz skupine Anisoptera (Dragonflies ANG) počivajo z razprtimi krili, medtem ko si jih žuželke iz skupine Zygopteran (Damselflies ANG) zložijo nad telesom. So relativno veliki saj ima največja vrsta, ki živi na Kostariki razpon kril skoraj 20 cm, najmanjši med njim pa merijo manj kot 2 cm. Fosili stari več kot 300 miljonov let pa dokazujejo, da so imeli včasih razpon kril tja do 75 cm!  Imajo močne čeljusti in v glavnem se prehranjujejo z drugimi žuželkami. Ogromne oči imajo lahko tudi do 30.000 leč, (človek ima le eno v vsakem očesu) ki jim omogočajo, da vidijo tudi več kot 10 metrov daleč. Dva para kril lahko za razliko od drugih žuželk premikajo neodvisno. To pomeni, da se prednja krila lahko pomikajo navzdol medtem, ko se zadnji par kril dviga. Takšen način mahanja jim omogoča izredno okretnost in hitrost, čeprav z krili zamahujejo relativno počasi. (približno 30 zamahov v sekundi, čebela 300 )

Kačji pastirji so v svetu žuželk edinstveni tudi po tem, da imajo samčki dodaten par reproduktivnih organov, ki se nahaja pri koncu repa. Tudi sam potek parjenja je edinstven.
Samček najprej s kleščami na koncu repa zgrabi samičko za vrat. Če se popolnoma ne prilega samička ne bo sodelovala in samček jo kmalu spusti in odleti k drugi. Če se ljubimca popolnoma ujemata, samček začne prenos semenske tekočine iz primarnega v sekundarni par reproduktivnih organov. (samčki nekaterih vrst to storijo že preden najdejo samičko) Nato samček z zamahi kril in zvijanjem repa povabi samičko k združitvi.

Samička sedaj s svojim reproduktivnim organom, ki se nahaja na koncu njenega repa zgrabi samčka in združita se v obliki kroga. Preden samček izloči semensko tekočino, počisti morebitne ostanke ostalih ljubimcev in spermo izbrizga v  samičko. Največkrat se zgodi, da ga samička izpusti, samček pa ne in v tem položaju lahko ostaneta celo, ko samička polaga jajčeca na vodo ali obvodno rastlinje.

 

Iz jajčec se po 5-40 dneh izležejo ličinke, ki v vodi živijo od enega pa vse do deset let preden odrastejo in se odpravijo na suho.
   Za muharja so kačji pastirji pomembni predvsem v stoječih vodah, kjer so njihove ličinke pogosto glavna hrana nekaterih vrst rib.
  Na kratko:
   
  Odonata - kačji pastirji -  10 družin - nepopolna preobrazba
 
 

Zygoptera - Enakokrili

 

Anisoptera - Raznokrili

 
 

Ličinka


  Velike manj kot 2 cm   Podolgovate, večje  
  Tri ploščate repne resice   Repne resice zelo kratke, ali jih sploh ni  
 
 

Odrasla žuželka


  Počiva z krili zloženimi nad zadkom   Počiva z razprtimi kril.  
  Manjši, nežni.   Večji, robustni.  
  Dobro ločene oči.   Zelo velike oči.  
 
  Seznam nekaterih vrst, ki živijo pri nas
 

   

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja