Enodnevnice in njihova najbolj poznana predstavnica majska muha, so za muharja zelo pomembne. Čeprav  njeno življenje v zraku traja le nekaj ur ali dni in večino svojega življenja preživi pod vodo, kjer živi požeruško življenje skrita v mahu ali pod prodom, muharji najraje lovimo z njenim suhim posnetkom. Loviti z suho majsko muho je sinonim za muharjenje.

Rojenje enodnevnic je prizor, ki ga ne pozabiš nikoli.Na tisoče nimf se dvigne na površino in iz malih pošasti začnejo lesti elegantne levinke. (dun (Ang) ali subimago). Levinka odleti na obrežno grmovje in tam počaka na še en čudež narave. Še enkrat se levi v prelko (spinner (ang) ali imago) in in šele sedaj lahko zasije v vsej svoji lepoti in se odpravi na svadbeni ples. Samčki takoj po plesu umrejo, samičke pa prej odložijo jajčeca in mrtve upehanke (spent (ang)) plavajo po površini z razprtimi krili.

Muharji posnemamo enodnevnice v vseh stopnjah njihovega razvoja. S posnetki ličink lovimo globoko pod površino vode, odrasle žuželke pa posnemamo s suhimi muhami, ki jih čimbolj naravno polagamo na površino in pustimo, da jih tok odnese pred ribo.

Več slik enodnevnic najdete TUKAJ

Copyright © 2004 www.josko.org

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja