Oprema
 
 
 
 
 
 

   

Kako začeti?

Muharjenje je šport z nešteto pravili. Vseh se nikoli ne moreš naučiti in prav je, da se tega vedno zavedaš.  

Nekateri ribiči bi muharjenje opredelili kot drag, celo nedosegljiv šport, kar pa nikakor ni res. Pred vami je nekaj nasvetov za začetek. Lahko jih upoštevate, ali pa ne. Muharjenje je vsekakor šport z veliko perspektivami. Tako je tudi prav in tako naj tudi ostane.

 

1. Najdi svojega muharskega guruja

Predvsem na začetku tvoje muharske kariere je zelo pomembno, da imaš ob sebi nekoga, ki vsaj približno ve, kako se tej stvari streže. Seveda se lahko lahko (skoraj) vseh trikov naučiš tudi iz knjig in interneta, svoje mete pa izpopolnjuješ kar na vodi, med ribolovom. Vendar pa je taka pot mnogo daljša in bolj naporna. Navad (ponavadi slabih), ki se jih nalezeš na začetku, se je potem zelo težko otresti.
Nič ne more nadomestiti nasvetov izkušenega muharja, ki vidi kaj delaš narobe in te opozori na tvoje napake. Na tebi je le še, da paziš na to, kako jih boš uspešno odpravil.
Le nekaj seans je potrebnih, da se boš lahko uspešno spopadel z vsemi pošastmi, ki se skrivajo v tvojih najljubših tolmunih.

 2. Oprema muharja začetnika

Najprej stvari, ki ti jih ni treba kupiti.

Velika torba- Vanjo stlačim vse velike stvari, od škornjev do rezervnih hlač in nogavic. Stara vojaška potovalka bo odlična.
PVC etui- Za varen transport muharice izjemno pomembna zadeva. Če si boste privoščili dražjo muharico, je ponavadi že všteta v ceno. Lahko uporabite tudi cev za kanalizacijo. Kako si jo lahko sam izdelaš poglej tukaj
Mala torba- Torba za opremo. Ribiški telovnik, kolesca, muhe, predvrvice...vse, kar še potrebujemo za ribolov. Star šolski nahrbtnik bo v redu.

Tri stvari, ki si jih pripravimo večer pred ribolovom. Sčasoma se bo oprema množila, ampak ostani pri treh stvareh. Še posebno, če boš lovili na vodah, ki so daleč od doma. Zelo neprijetno je, če šele na vodi opaziš, da si doma pozabil škornje.
 


Oprema za katero boš moral v ribiško trgovino, ali na internet.

Muharica- Tvoja prva, zagotovo ne bo tudi tvoja zadnja. V naših trgovinah je ponudba kar pestra. Vsekakor je nasvet muharja, ki mu zaupaš najboljša reklama. Priporočam , grafitno muharico št.5 ali 6. Več informacij najdeš tukaj

Kolesce- Na njem je (vsaj na začetku) spravljena muharska vrvica in nič več kot to. Pazi na težo. Ko je kolesce na muharici, naj bi bilo vse skupaj uravnoteženo na zgornji polovici ročaja.(od 10 Eur naprej). Več informacij najdeš tukaj

Vrvica- Od nje je v veliki meri odvisno, ali boste pri muharjenju tudi ostali. Ne kupujte vrvic v zaprašenih škatlah. Kot povsod drugje tudi tukaj velja: Kupi vrvico, ki jo uporablja tvoj guru, še posebej, če je z njo zadovoljen. Za začetek naj bo plavajoča. Več informacij najdeš tukaj

Podvrvica- Kupi jo skupaj z vrvico.  Več informacij najdeš tukaj

Prevrvica- Zadnji, najšibkejši in zato najpomembnejši del opreme med tabo in ribo. Lahko jo kupiš, ali narediš sam. Za nežno polaganje muhe na gladino je pomembno, da je konična. Enostaven recept:
50 cm 0,50mm / 40 cm 0,40mm / 35 cm 0,35mm / 25 cm 0,25mm / 30 cm 0,20m / 50 cm 0,14mm. Dolžina se lahko spreminja glede na muharico, vendar pa naj ne presega dolžine muharice za več kot pol metra. Več informacij najdeš tukaj

Muhe- Če si upošteval prvi nasvet, tukaj ne bi smel imeti težav. Poglej tudi tukaj.

 3. Ostala oprema


Vse ostalo, kar potrebujem za ribolov je spravljeno v mojem telovniku. 

Škatle za muhe (obvezno)
Skoraj vsaka plastična škatla, ki gre v žep telovnika bo v redu. Tudi prazna škatlica vžigalic.
Ščipalnik (obvezno)
V muharskih trgovinah jih boš našel vseh sort, ampak tudi tisti za nohte iz najbližje trafike bo v redu.
Pean (obvezno)
Klešče za odpenjanje rib in stiskanje zalusti na trnkih.
Polarizirana očala (priporočljivo)
Lahko so ti v veliko pomoč, ali popolnoma nepotrebna.
Mast za muhe (priporočljivo)
Sredstvo za izboljšanje plovnosti. Lahko je naravna gosja mast, ali pa silikonska krema.
 4. Obutev.

Navadni gumijasti škornji so za začetek v redu seveda pa je vse odvisno od tega, kje boš lovil.


In to je to. Vse ostale stvari, ki ti jih trgovec v trgovini ponuja kot nepogrešljive boš tako, ali tako kupil pozneje in sam spoznal, da so (vsaj nekatere) popolnoma nepotrebne. 
 Pa še nekaj, ker se ne da kupiti.

5. Etika

Spoštuj naravo!

Ne lomi vej na obrežnem grmovju, do vode pridi po uhojenih poteh.

Smeti vzemi s seboj. 

S hojo po rečnem dnu uničuješ življenjsko okolje ribje hrane.

Ne moti ostalih muharjev.

Nikoli ne začni loviti nad drugim muharjem, ki je bil tam pred tabo.

Stisni zalust.

Nikoli ne upleni podmerske ribe ali več, kot jih potrebuješ.

Ujemi in spusti !

Pa dober prijem!

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja