Kako izdelati svojo cepljenko # - 7

 
Čiščenje, ravnanje, lepljenje spojev, ročaja in držala kolesca
Radivoj Šavli

V sedmem delu izdelave cepljenke bomo obdelali čiščenje palice po lepljenju, ravnanje palice, pripravo palice in kovinskih spojev za lepljenje le-teh, izdelavo plutovinastega ročaja in držaja kolesca.

Ko smo prepričani, da je lepilo popolnoma suho, običajno je to po nekaj dneh, palico očistimo odvečnega lepila. Najprej previdno odvijemo vrvico, posebej moramo paziti na najtanjšem delu špice. Z brusnim papirjem #150/200 na deščici obrusimo vseh šest ploskev palice. Pazimo, da odbrusimo samo lepilo. Ko pridemo do bambusa prenehamo z delom. Papir zamenjamo s finejšim, #400/500 in narahlo odbrusimo še zadnje ostanke lepila in še malo poravnamo sam bambus.

 

Brušenje odvečnega lepila z blanka

Naslednja naloga je ena najbolj zahtevnih v celotnem procesu izdelave cepljenke. To je ravnanje blanka. Če palico dobro pogledamo v vzdolžni smeri, vidimo, da ni popolnoma ravna. Mesta, kjer je palica najbolj zvita označimo z navadnim svinčnikom. Z industrijskim fenom pazljivo segrejemo označeno mesto. Poudarjam, da mora biti fen naravnan na najnižjo temperaturo. Palico držimo z golimi rokami, to je dober pokazatelj koliko lahko palico segrejemo. Če je prevroča, da bi jo lahko držali smo pretiravali s segrevanjem. Posledice so lahko zelo hude. Ponavadi popusti lepilo ali pa bambus. V večini takih primerov pa oba. Taka palica je na žalost končala kariero še pred začetkom….

Če smo uspeli zadeti pravo kombinacijo segrevanja blanka, nadaljujemo z ravnanjem tako, da prenehamo s segrevanjem in palico čvrsto primemo z obema rokama na mestu, kjer je zvita. S primerno silo palico zvijemo v nasprotni smeri in jo tako držimo, dokler se ne ohladi. Ravnanje ponovimo na vseh zvitih mestih. Ure pri tem opravilu kar letijo, pregovor »počasi se daleč pride« tukaj zelo velja…..

Ravnanje palice

Večdelne palice so opremljene s spoji, ki so ponavadi kovinski. Medenina, aluminij, nerjaveče jeklo so materiali, ki so primerni za izdelavo spojev. Najboljši material za izdelavo spojev pa je tako imenovano nemško srebro, Američani mu pravijo Nickel Silver, Italijani Alpacca… To je v bistvu medenina z dodatkom 12-18% Niklja, ki zlitini da značilno srebrno barvo.  Spoje je možno kupiti v specializiranih trgovinah, moram takoj povedati, da so cene kvalitetnih spojev kar zasoljene, za povprečno palico je cena okrog 40/45 eurov.  

Kovinski spoji na končani palici

Spoj je sestavljen iz »ženskega« in »moškega« dela. Ženski del je pritrjen na spodnji del palice, moški pa na zgornji. Lahko bi bilo tudi obratno, vendar tradicija je pri cepljenkah še vedno trdno »na oblasti«… Ko kupujemo spoje moramo paziti na mero spoja. Najbolj važen je notranji premer. Če je palica na mestu, kjer pride montiran spoj debela na primer 5,5mm, mora biti izvrtina v spoju enakega premera ali nekaj stotink milimetra večja.

Nekoliko drugačna oblika spoja. Namen te oblike je prihraniti kak gram.

Ker je palica v preseku šest kotna, je mera preko »špic« seveda večja od mere preko ploskev, ki je 5,50mm. Zato moramo na stružnici ali v primeru, če stružnice nimamo ročno posneti ostre robove na blanku v dolžini izvrtine spoja. Postopoma odvzemamo material, najprej z grobim papirjem ali pilo, končamo pa s finim papirjem grobosti 600/800… Večkrat preverimo, če spoj dobro »sede« na blank…

Skica pritrditve kovinskih spojev

 Ko smo bambus uspešno obdelali na željeno mero, spoj in bambus premažemo z epoksidnim lepilom. Spoj nataknemo na bambus in ga še dodatno povijemo z vrvico. Vrvica preprečuje, da bi spoj zlezel z bambusa dokler lepilo ne »prime«. Palico ponovno shranimo za nekaj dni na suhem in toplem mestu. Lepilo se mora dobro posušiti in strditi, preden nadaljujemo z delom.

Šest kotni spoj izdelan iz bambusa

Ročaj je na cepljenkah ponavadi iz plute. Pluta se pridobiva iz skorje posebne vrste hrasta. Najbolj kvalitetno pluto pridelujejo na Portugalskem, cena je seveda kvaliteti primerna. V specializiranih trgovinah je možno kupiti »kolesca« premera 30mm in debeline 6mm za nekaj manj kot 1euro za kos. Povprečen ročaj za muharico je dolg od 15 do 20cm, izračun cene ročaja ni preveč težak… Seveda lahko plutovinaste ročaje kupimo že narejene, slabost je ta, da je oblika taka kot je,….najbolj pogosta oblika je oblika »cigare« ali »pol cigare«. Prednost samo izdelave  ročaja iz kolesc je prav v tem ,da lahko obliko ročaja poljubno oblikujemo…

Plutovinasta kolesca

Kolesca po sredini prevrtamo, premer luknje nam »narekuje«mera palice. Kolesca na palico in med seboj prilepimo in zlepimo z vodoodpornim belim lepilom za les. Po predpisanem času sušenja lepila (24-36ur) lahko pluto obdelamo na stružnici ali s pomočjo vrtalnega stroja, ki ga uporabimo kot improvizirano stružnico. Z brusnim papirjem oblikujemo pluto po želji… splošno pravilo je, da naj bi premer ročaja ne bil debelejši od 1''( 25,4mm) in ne tanjši od 20mm.

 

"Plutovinasta kolesca prilepljena na palico pripravljena za obdelavo na stružnici. Poleg je palica z ročajem in držalom v celoti iz plute"

"All Cork"...bi rekli Američani. Ročaj in držalo kolesca sta iz plute, kovinski obročki so "zamaskirani" s pluto."

Držalo kolesca je pri običajni muharici najnižji del palice, pri cepljenki ni nič drugače. Zaradi tradicije je bolje, če se izogibamo uporabe umetnih materialov, plastično ali grafitno držalo bi na cepljenki izgledalo milo rečeno čudno, kak »bambus purist« pa bi verjetno ob pogledu na plastiko na cepljenki dobil prebavne motnje….

Držalo domače izdelave iz lesa, s kovinskimi obročki

Držala raznih izvedb je seveda možno kupiti, na splošno so znane tri glavne izvedbe: plutovinasto držalo z drsnimi obročki, leseno držalo z drsnimi obročki in držalo z navojem. V vsaki kategoriji je še nekaj »variacij na temo«, v glavnem pa je delitev taka. Za lažje in krajše palice je bolje, če uporabimo pluto, pri težjih pa bo kolesce bolj trdno »sedelo« v držalu z navojem.

Držala kolesca z navojem

V domači delavnici je mogoče izdelati plutovinasto držalo z drsnimi obročki, leseno je nekoliko bolj zahtevno, je pa še vedno v mejah mogočega za domačo delavnico. Za izdelavo držala z navojem pa je obvezna stružnica za obdelavo kovin…. in seveda izkušen strugar…

Držalo iz plute

Držalo, ne glede na izvedbo, na palico prilepimo z lepilom. UHU Endfest je zelo primerno, dobra pa so tudi druga vodoodporna lepila. Kupljena držala imajo zelo različne premere izvrtin, običajno so prilagojena grafitnim palicam. Lahko se zgodi, da držalo sploh ne  moremo natakniti na palico ali pa je ujem med držalom in palico preohlapen. V prvem primeru moramo palico z brusnim papirjem obrusiti do premera izvrtine na držalu. V drugem primeru pa moramo palico oviti s papirnatim lepilnim trakom tako, da dosežemo premer izvrtine. Pri lepljenju držala na palico moramo paziti na poravnavo držala z obročki na palici. Obročke lahko začasno na palico pritrdimo kar z lepilnim trakom, lahko pa jih pritrdimo s sukancem,….to pa je že tema, ki jo bomo obdelali v naslednjem delu…..

 

Naslednjič: IZDELAVA OBROČKOV, MONTAŽA OBROČKOV, LAKIRANJE PALICE….in še kaj..

 

  Kako izdelati svojo cepljenko # - 8  
 

Copyright © 2005 www.josko.org

Nazaj na ŠESTI DEL

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja