Kako izdelati svojo cepljenko # - 6

 
Lepljenje letvic
Radivoj Šavli

 

Za lepljenje lahko rečem, da je operacija, ki je hkrati zahtevna in  »umazana«, po svoje pa je tudi zanimiva. Ko so letvice enkrat zlepljene, je palica že »podobna« pravi palici. Sedaj lahko vidimo kaj pravzaprav pomenijo številke na načrtu – kako se palica pri obremenitvi upogiba. Običajno se za to uporablja izraz »akcija palice«. Pa lepo po vrsti…..

Glavna stvar pri lepljenju je seveda lepilo. Včasih so bila lepila naravna, izdelana iz živalskih kož in kosti. Taka lepila niso bila preveč kvalitetna. Zato se je veliko palic po nekaj letih uporabe rado »razlepilo«. V današnjih časih, ko imamo na voljo veliko vrst kvalitetnih lepil tega problema ni (ali pa ga vsaj ne bi smelo biti)…

Različna lepila, v sredini UHU Endfest 300

Osebno sem preizkusil tri vrste lepil: poliuretansko, epoksidno in belo lepilo za les. Belo, vodoodporno  lepilo je enokomponentno in je zaradi tega za uporabo dokaj enostavno. Poliuretansko in epoksidno sta dvokomponentni lepili in sta za uporabo zahtevnejši. Vsako od teh lepil ima svoje prednosti in slabosti, za katero se bomo odločili pa je manj pomembno. Vsa tri našteta so visoko kvalitetna lepila in bojazni, da bi se palica razlepila ni.

Vseeno pa bi na prvo mesto postavil epoksidno lepilo nemškega proizvajalca UHU – Endfest300. Lepilo je dvokomponentno, mešamo ga v razmerju 1:1, čas uporabe pri sobni temperaturi je 2uri. Končno trdnost doseže pri sobni temperaturi po 12 urah. Dobra lastnost tega lepila je sorazmerno dolg čas uporabe preden lepilo »prime«. Ena ura je za lepljenje palice z dvema vrhoma skoraj premalo, če pa gre kaj narobe, je še dodatna ura, ki nam ostane zelo dobrodošla.

Vrstni red lepljenja:

- Pravilno razvrščene letvice sestavimo v »palico« in jih vsakih deset centimetrov prelepimo s papirnatim lepilnim trakom.

 

Letvice prelepljene z lepilnim trakom

- Z žiletko ali rezilom Olfa noža lepilni trak med letvicama 1 in 2 prerežemo.

 

Z žiletko prerežemo lepilni trak

- Letvice odpremo »kot knjigo«

 

Odprt "blank"

- S čopičem ali z zobno ščetko po notranji strani premažemo letvice z lepilom. Bolje, da nanesemo nekoliko več lepila kot pa premalo. Odvečno lepilo se bo samo iztisnilo pri povezovanju.

 

S ščetko namažemo letvice

- S pomočjo naprave za povezovanje letvic (binderja) letvice povežemo. Važno je, da to storimo dvakrat, prvič s povijanjem v eno smer, drugič v drugo smer. S tem preprečimo, da bi se letvice spiralno zasukale. Če nimamo binderja lahko povezovanje letvic opravimo tudi ročno. Pazimo, da je nit s katero povezujemo enakomerno napeta ves čas povezovanja.

 

Povezovanje letvic z "binderjem"

- Na ravni površini palice »porolamo« s pomočjo dveh deščic ali pa z golimi dlanmi. S tem odstranimo odvečno lepilo, ki se je med povezovanjem iztisnilo izmed letvic in palice tudi nekoliko poravnamo. Ravnost je pri cepljenkah poseben problem, zato poskušamo še sveže zlepljeno palico čimbolj poravnati. Ko je lepilo še »mehko« je to sorazmerno enostavno, ko se enkrat strdi pa je ravnanje palice čisto druga zgodba.

 

"Rolanje" palice

Na koncu na eno stran palice uvežemo zanko. Na špicah je bolje to storiti na debelejšem koncu, pri ročajnem delu pa je vseeno. Palice obesimo na prej pripravljenem mestu, kjer se bodo naslednjih nekaj dni sušile. Prostor, kjer sušimo palice ne sme biti hladnejši od 20°C. Čeprav je na lepilu naveden čas strjevanja 12 ur, je bolje počakati tri do štiri dni preden nadaljujemo z delom.

 

Povezane palice

Naslednjič: Čiščenje blanka, pritrditev kovinskih spojev, izdelava ročaja in držala kolesca

 

 

  Kako izdelati svojo cepljenko # - 7  
 

Copyright © 2005 www.josko.org

Nazaj na PETI DEL

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja