Kako izdelati svojo cepljenko # - 4

 
Toplotna obdelava
Radivoj Šavli

 

Kot sem že v tretjem delu napisal, letvice povežemo z bombažno vrvico. Ne smemo uporabiti najlonske vrvice, ker bi se v peči stopila! Letvice lahko povežemo ročno ali pa uporabimo posebno napravo – »Binder«. Prednost povezovanja z »binderjem« je v tem, da so letvice povezane z bolj enakomerno silo, in so po toplotni obdelavi bolj ravne.

 

Priprava za povezovanje letvic

Namen toplotne obdelave pri izdelavi cepljenke je izsušitev bambusa. Pri tem seveda ne gre za kaljenje kot je zapisano v eni od slovenskih ribiških knjig. Pri kaljenu jekla pride do spremembe strukture materiala, pri sušenju bambusa tega ni.

Bambus sušimo v peči. Biti mora dovolj dolga, da vanjo spravimo povezane letvice. Za večdelne palice, kjer so posamezni deli dolgi do 60cm lahko uporabimo kar pečico štedilnika. Za enodelne, dvodelne in tridelne palice pa potrebujemo precej večjo/daljšo peč. Nekje sem prebral, da je zelo primerna električna peč za peko pic…. Saj, da je primerna verjetno ni sporno,…bolj je problem prepričati »picerista«, da ti namesto pice speče bambus…!!!

Peč si lahko izdelamo sami, obstaja več tipov. Od zelo »kompliciranih« do zelo enostavnih.

 Najbolj enostavna je železna cev, dolžine 150cm, premera 5/6cm. Bambus vtaknemo v cev, z dvema lesenima čepoma cev zamašimo. Eden od čepov mora imeti izvrtino, ki omogoča »uhajanje« zraka. Cev obesimo v vodoravni legi pod strop in jo segrevamo s plinskim gorilnikom. Enakomerno segrevamo celotno dolžino. Pri tem načinu sušenja ni kontrole temperature, dela se po občutku. Edini pokazatelj je zrak, para, ki uhaja skozi izvrtino v čepu. Na prvi pogled je tako sušenje »primitivno«, vendar ga uporablja kar nekaj »rodmakerjev«, ki nočejo niti slišati za moderne električne peči z vsemi možnimi kontrolami.

Peč s segrevanjem s plinsko jeklenko je tudi še kar enostavna za izdelavo, spada pa med bolj nevarne . Na plinsko jeklenko pritrdimo gorilnik, ki ima obliko dolge cevi.Vsake dva cm je majhna  luknjica za izhod plina. Dolžina je enaka dolžini peči. Sama peč je železna cev, na zgornji strani oboda zaščitena s stekleno volno. Premer je 10 – 12cm, dolžina od 1,5 do 2metra. Odvisno za kako dolge palice jo mislimo uporabljati….. Postavimo jo vodoravno na primerno stojalo, podstavimo jeklenko z gorilnikom in….to je to. Temperaturo kontroliramo s termometrom, ki se lahko nahaja v peči ali pa s termometrom s sondo. Za ta primer moramo na obodu peči zvrtati luknjo za sondo.

Najboljša, predvsem pa najbolj enostavna za uporabo je prav električna peč z vgrajenimi ventilatorji za kroženje zraka. Dva ali trije termometri natančno kontrolirajo temperaturo in ustrezno prilagajajo dejavnost grelnih spiral. Taka peč zna biti kar draga, tudi če si jo izdelamo sami.

 

Skica enostavne peči za sušenje bambusa

Peč, ki jo uporabljam sam je poceni in enostavna. Po načrtu Franka Neunemann-a sem jo izdelal v nekaj urah. Na skici in fotografijah je lepo razvidna konstrukcija in uporaba take peči. »Izvor« toplote je močan fen, ki se ponavadi uporablja za odstranjevanje stare barve. Ta predstavlja večino stroška peči. Temperaturo kontroliramo s termometrom s sondo ali z vgrajenim termometrom.

 

Peč z oblogo iz steklenih vlaken - na desni sliki fen za odstranjevanje barve

Glede samega postopka toplotne obdelave so bila mnenja vedno deljena. Dva dejavnika – temperatura in čas sušenja sta zelo važna. Kakor za koga…… Eni prisegajo na sušenje pri temperaturi 200°C kratkih 7- 10 minut, drugi na temperaturo pod 100°C in čas skoraj dve uri. Jaz se držim »zlate sredine« in napotkov F.Neunemann-a: temperatura 180°C in čas 15 – 30minut. Daljši kot je čas, bolj bo bambus potemnel in obratno, če želimo svetlorumeno palico »pečemo« manj časa, ne pa manj kot 15minut.

 

Termometer v cevi

Slabost Neunemann-ove peči je v tem, da je težko ohranjati konstantno temperaturo po celotni višini peči. Z vklapljanjem/izklapljanjem fena in pridvigovanjem zgornjega pokrova uravnavamo temperaturo. Brez tega bi se zelo vroč zrak nabral pod pokrovom in bambus bi lahko zagorel. Med sušenjem moramo bambus vsaj enkrat obrniti prav zaradi tega razloga.

 

Na koncu naj omenim še toplotno obdelavo, kjer peči sploh ne potrebujemo. To je takoimenovan »FLAMING«. Bambusno palico, še preden smo jo razcepili ožgemo s plamenom iz plinskega gorilnika. Lahko se malo igramo in na bambus rišemo vzorce ali pa ga enakomerno ožgemo. Zelo zanimive so palice s »tiger strip« vzorcem. Svetli in temni deli bambusa se izmenjujejo po celotni palici. Če palico zelo »narahlo« ožgemo s plamenom, to ne zadostuje. Bambus še vedno vsebuje preveč vlage in palica bi bila težka in premehka. Po razcepljenju, oblanju in povezovanju jo še dodatno posušimo v peči.

 

"Primerjava ožganih in palic sušenih v peči"

Naslednjič: »Obdelava letvic na končne mere«

 

  Kako izdelati svojo cepljenko # - 5  
 

Copyright © 2005 www.josko.org

Nazaj na TRETJI DEL

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja