Kako izdelati svojo cepljenko # - 1

 
Izbira in cepljenje bambusa
Radivoj Šavli

 

Največji izziv cepljenke je seveda v tem, da jo lahko izdelamo sami, brez velikih stroškov in z orodjem iz malo bolje založene domače delavnice. Seveda izdelava take muharice nikakor ni enostavna, zahteva veliko mero natančnosti in potrpljenja, veliko časa in žulje na rokah, je pa utrujanje zapete ribe s palico, ki ste jo izdelali sami prav posebno doživetje.

Pred vami je prvi od vrste zapisov, ki bo vsak posebej poskusil razložiti majhne skrivnosti velikih mojstrov izdelovanja palic iz trave. Nekateri postopki se od mojstra do mojstra lahko razlikujejo, vendar pa so osnove gradnje enake.

Čeprav se mogoče zdi drugače, v izdelavi ni nobenih čarovnij in čudežev. Gre za to, da iz bambusa nacepimo poljubno število letvic in jih zlepimo skupaj. Šestkotna oblika je najbolj pogosta,  lahko pa izdelamo tudi kvadratno cepljenko iz štirih trikotnih letvic, cepljenko iz pravokotnih letvic...

Vse se seveda začne pri izbiri bambusa. Za izdelavo muharic ga uporabljamo zaradi njegovih vlaken, ki nepretrgano potekajo od njegovih korenin, pa do vrha in palici dajejo potrebno prožnost. Najboljši bambus za izdelavo muharic raste na Kitajskem.

               

TONKIN bambus - Arundinaria Amabilis uporabljajo izdelovalci po vsem svetu, ker pa ga je dokaj težko dobiti, lahko uporabimo tudi domač, slovenski  bambus. Vsaj za prve poizkuse bi celo priporočil uporabo domačega materiala, predvsem zaradi cene. Tonkin je dokaj drag  in ga je pošteno povedano škoda za nek projekt, ki bo mogoče končal v smeteh ali sploh ne bo zaživel… Po kvaliteti domač bambus tonkina ne dosega, močna vlakna so tanjša in s tem šibkejša, zato bo muharica malce debelejša in malce težja,vendar po kakovosti ne bo zaostajala.

Za cepljenje bambusa uporabimo večji nož in večje kladivo. Bambus je na robovih zelo oster, zato roke zaščitimo z rokavicami.

 »Surovo« bambusovo palico dolgo približno 1,8 m,  naprej razcepimo na dve polovici, vsako polovico na tretjine in tako naprej , dokler ne dobimo letvice širine 6 – 8mm. Minimalno število letvic je dvanajst, šest za spodnji in šest za zgornji del palice. Izberemo najboljše in jih označimo z barvami. Bolje je, da nacepimo nekaj dodatnih letvic, kajti med procesom izdelave se rado zgodi, da moramo zaradi napake katero od letvic zavreči in jo nadomestiti z novo. 

 

 Tako. Letvice so nacepljene. Naslednji korak do lastne cepljenke je ravnanje ''kolen'' in samih letvic. Kako se stvari streže si lahko preberete v naslednjem prispevku.

  Kako izdelati svojo cepljenko # - 2  
Ravnanje letvic

Copyright © 2005 www.josko.org

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja