Kaj moramo vedeti če želimo uspešno muhariti # 1
 

Mikec Vladimir Miki

 

Kako najlažje odkrijemo, s čim se ribe hranijo

Vrhunec pravega muharjenja je v tem, da ribo ujamemo na naš posnetek, ki je čim bolj podoben hrani s katero se riba takrat prehranjuje. Začeti moramo od začetka in najprej vedeti kako prepoznati s katero od različnih vrst hrane se riba hrani.

Prehranjevalne navade rib so odvisne predvsem od izkušenj, ki si jih vsaka posebej počasi nabira v svojem življenju. Zato je manjšo - mlajšo ribo dosti lažje ujeti kot starejšo - bolj pametno. Ribe, tako kot vsako drugo živo bitje v naravi, pa tudi nagonsko zadovoljujejo potrebe po določeni  hrani in s tem telesu priskrbijo, kar nujno potrebuje za preživetje. Tako smo prišli do odgovora, zakaj riba pobere točno določeno žuželko in ne tisto, ki plava ob njej in je po velikosti veliko večja. Lahko torej sklepamo, da se ribe hranijo glede na potrebe, selektivno in zato zelo raznovrstno, kot boste ugotovili sami med muharjenjem za vodo. Hranijo se zelo racionalno in z veliko mero previdnosti. Pomembno je, da za lov ne porabijo več energije, kot jo s hrano vnesejo v telo, sicer bi hujšale in na koncu poginile. Postrvi, tako kot ostale ribe, ves čas pazijo na lastno varnost in poskušajo biti čimbolj neopazne, tudi pri hranjenju. Ponavadi se osredotočijo na najlažje dostopen vir hrane, pri čemer vedno velja, da se ne smejo počutiti ogrožene. Za muharja to pomeni, da ni vselej najbolj opazen vir hrane tudi tisti pravi. Če torej hočemo uspešno muhariti, moramo najprej hrano odkriti - določiti. Na voljo imamo nekaj načinov.

Ribji jedilnik je lahko zelo raznovrsten

Prvo pravilo je: dobro opazujte dogajanje na vodi, ob njej in v njej (zadnje s polariziranimi očali, seveda tam, kjer je voda čista in bistra), ko prispete na lovno območje. Na tak način lahko vsaj približno določimo, s čim se ribe hranijo. Našo domnevo morajo potrditi še postrvi s skoki na muho, ki smo jo na tak način izbrali. Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri? Že bežen pogled vam bo povedal, katere žuželke letajo nad vodno površino, katere muhe izletajo, ali se vračajo k vodi odlagat jajčeca in katere od nam zanimivih žuželk za lov počivajo v obvodnem rastju. Zanimanje postrvi za te male letalce se kaže v zgodnji muharski sezoni s krogi na vodni površini, prav tako kot sredi najproduktivnejšega dela sezone, seveda pa v veliko manjši količini in ponavadi okrog toplejšega dela dneva. Takrat vam preostane le še, da v vaši muharski škatlici poiščete suhi posnetek žuželke, za katero se ribe zanimajo, in uspeh je tu. Možnosti za ta najpreprostejši način določanja muhe, ki jo bomo navezali na konec svoje  trnice, je žal v hladnih dneh, kot sem rekel, zelo malo. Večina prehranjevanja se marca in v začetku aprila dogaja pod vodno površino, daleč od naših oči. Ali pa tudi ne. Ker so vode v hladnejših mesecih, ko se sneg le malo topi, nizke in čiste, boste lahko opazovali početje rib s polariziranimi očali. Seveda se boste najprej morali naučiti ribo videti, česar vsi ribiči ne zmorejo. Pri pregledovanju vode s polariziranimi očali se obvezno gibljite s strani, s katere se bolje vidi v vodo. Paziti morate na to, da vaša senca ne opozori rib na vašo prisotnost. Uporabljajte kritje, ki vam ga nudi nižje obvodno grmovje.

Če boste opazili, da se postrv pod vodo premika od kamna do kamna z glavo proti dnu ter pozorno opazuje ali celo odmika z gobcem manjše kamenje, najverjetneje išče ličinke žuželk, male rakce,  pa tudi pijavke in vodne črve. Včasih se bo neutrudno premikala zdaj levo ali desno od svojega ležišča. Takrat se verjetno hrani z ličinkami žuželk in manjšimi rakci, postranicami. Opazili jo boste tudi, kako se divje poganja od dna iz svojega kritja proti površini, nekaj zažre na tej poti in se vrne nazaj v kritje. Takrat ponavadi pobira vzpenjače raznih žuželk, če pa se drži tik pod površino in pobira neutrudno levo in desno od sebe, so to ponavadi levinke istih žuželk.

Lipan na Unici pobira levinke

Zaradi opazovanja dogajanja v vodi in na njeni površini, naš muharski uspeh ne bo več zgolj slučaj, so pa seveda veliko bolj preverjeni in zanesljivi načini določanja s čim se ribe hranijo. Že nekaj obrnjenih kamnov v plitvini na hitro pokaže, kaj živi na tem območju in s čim se lahko trenutno postrvi hranijo. S svojo muho poskusite posnemati obliko, velikost in barvo žuželk, v tem primeru ličink, ki ste jih našli pod kamni in ena od ličink, če jih je več vrst, bo zagotovo tista prava.

Ličinka enodnevnice iz Radovne

Druga, lažja možnost za tiste ki ne želijo z rokami brskati po ledeni vodi, je uporaba male zložljive mrežice z daljšim ročajem, kakršna je naprodaj v najbližji trgovini za male živali na oddelku akvaristike. Za določanje ribje hrane jo položite v vodo, do dna, v smeri toka, nato z nogo malo podrezajte po dnu in vse, kar se bo ločilo od dna bo pristalo v vaši mrežici. Ličinke in pupe žuželk, mali rakci, hroščki, mladice ribic in še marsikaj je lahko ribja hrana. Preostane vam le še določitev vsebine.

Ličinke iz Idrijce

Naslednji (lahko bi rekli najzanesljivejši) način pri določanju prave muhe je mala črpalka za želodec. Njena šibka točka je, da morate najprej ujeti prvo ribo. Ko vam je to uspelo, ji s črpalko preprosto izsesate vsebino, ki jo še ima v grlu ali želodcu, in odgovor je na dlani, se pravi v črpalki. Postopek izsesavanja je za ribo neboleč, posebno če ste pri tem početju pazljivi. To je veliko bolj humano, kot da ribo usmrtite in nato s seciranjem njenega želodca ugotovite vsebino.

Smisel muharjenja je posnemanje ribje hrane!

Tako, ugotovili smo, s čim se postrvi hranijo, le še prepoznati moramo to hrano in navezati pravi posnetek na konec svoje trnice.

 

KMALU: Spoznajte ribjo hrano

 

Nazaj

Obiščite našega pokrovitelja